ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΟΛ(Ε)ΙΣ. TO MΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΗ"

To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Ιστορίας, ως κεντρικός του φορέας, διοργάνωσαν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας ημερίδα με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ. To Mουσείο και η Πόλη του: από την απομόνωση στην διάδραση» συμμετέχοντας στον θεσμό Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Αντιπρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Μαραβέγιας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και Κ. Μπουραζέλης, ο οποίος και έκανε την εισαγωγική ομιλία, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Α. Φωτόπουλος, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μ. Λαγογιάννη, καθώς και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών μουσείων του ΕΚΠΑ, των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου της Αθήνας και άλλων παρόμοιων φορέων, ειδικοί καθηγητές και φοιτητές. 

Η ημερίδα διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα με την τοποθέτηση των ειδικών, με ανακοινώσεις υψηλού επιπέδου στα επίκαιρα θέματα και τελική συζήτηση, ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Μουσεία στις σύγχρονες πόλεις. Η ανάλυση επικεντρώθηκε από τους θεσμικούς εκπροσώπους στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες που χρειάζεται να δρομολογηθούν ώστε να τεθούν οι προδιαγραφές για την δημιουργία εθνικού δικτύου πανεπιστημιακών μουσείων, στην ενίσχυση εξωστρέφειας της πανεπιστημιακής κληρονομιάς αλλά και στην θεσμική κατοχύρωση όλων των πανεπιστημιακών μουσείων ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν θετικά το μέλλον τους (πιστοποίηση μουσείων από το ΥΠ.ΠΟ., δημιουργία ΦΕΚ ίδρυσης κ.λπ.). 

Στο επίπεδο των πρακτικών εφαρμογών οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών μουσείων αλλά και των  φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  ανέδειξαν τις θέσεις και τις αξίες που πρεσβεύουν οι φορείς τους στο πεδίο της πανεπιστημιακής κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος που διαχειρίζονται. Οι πολλαπλές δράσεις εξωστρέφειας, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ξεναγήσεις σε αντιπροσωπευτικές ομάδες πολιτών, η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες, οι ψηφιοποιήσεις των συλλογών και πλήθος άλλων πολιτιστικών δράσεων καθιστούν τα πανεπιστημιακά μουσεία ενεργά κύτταρα στο σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την πεποίθηση ότι οι ενέργειες θα συνεχιστούν με την χάραξη στρατηγικής για την δημιουργία συντονισμένης πολιτιστικής πολιτικής στον πολλά υποσχόμενο χώρο της πανεπιστημιακής κληρονομιάς. 

Για τα πανεπιστημιακά μουσεία του ΕΚΠΑ η επόμενη πολιτιστική δράση εξωστρέφειας ορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου 2017, όταν οι “Πολιτιστικοί Θησαυροί” των 15 πανεπιστημιακών μουσείων του ΕΚΠΑ ανοίγουν και πάλι στο ευρύ κοινό.