ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες  του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, με το κεντρικό θέμα «Οι Θρησκείες και οι Προκλήσεις στη Νέα Δεκαετία», το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά  λόγω των ειδικών συνθηκών της Πανδημίας, Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. Το Συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu), τον Αν. Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο και τον Επ. Καθ. Αρχιμ. π. Αρίσταρχο Γκρέκα του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής, του ­Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και την υποστήριξη του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition (www.foreignaffairs.gr). Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Το 2ο Συνέδριο αποτελεί συνέχεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα 11-12 Νοέμβριο 2019, ενώ ήδη οι διοργανωτές με την επιτυχία του 2ου Συνεδρίου, ξεκίνησαν τη διοργάνωση 3ου για το επόμενο έτος.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου συντόνισε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, και τίμησαν με χαιρετισμό η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β´, ο  Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσης και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Ο κ. Πρύτανης μάλιστα, επ᾽ ευκαιρία του Συνεδρίου σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ΠΜΣ του Τμήματος Θεολογίας «Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο», από το εαρινό εξάμηνο του 2019 λειτουργεί η Ειδίκευση «Εκκλησία, Διαθρησκειακός Διάλογος και Διεθνείς Σχέσεις», με την οποία το Πανεπιστήμιο μας πρωτοπορεί για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με τη συμμετοχή τους σειρά από προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας και του ακαδημαϊκού κόσμου, ανάμεσά τους ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Geoffry R. Pyatt, η Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Δημοκρατία Κα Kate Smith, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Α.Ε. Κα Eman Al Zeyoudi, ο βουλευτής Καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γεν. Γραμματέας ΥΠ.ΕΞ. Ομ. Καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.  

Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχαν με ομιλίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Καθηγητής κ. Χρυσόστομος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, η Αν. Καθηγήτρια Κα Μαρίνα Κολοβοπούλου, ο Αν. Καθηγητής κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και ο Πανοσιολογιώτατος Επ. Καθηγητής π. Αρίσταρχος Γκρέκας. Επίσης, συμμετείχαν με ομιλία οι πτυχιούχοι του ΕΚΠΑ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β´ και Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Τα πρακτικά των εργασιών του 1ου Συνεδρίου έχουν ολοκληρωθεί και θα εκδοθούν από κοινού με τα πρακτικά του 2ου Συνεδρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο YouTube: