ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ "ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ"

Παρουσίαση έκδοσης "ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ"

Στο πλαίσιο του εορτασμού για «Τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους. Δομές και θεσμοί» οργανώθηκαν 10 ημερίδες. Οι Ημερίδες φωτίζουν σημαντικές πτυχές του εθνικού μας βίου όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό, τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, το γλωσσικό ζήτημα, την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλεια.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών στις Ημερίδες εκδόθηκαν σε έναν τόμο που εστιάζει στις ακόλουθες ενότητες, που αποτελούν και τη θεματική κάθε ημερίδας:

1. Διπλωματική υπηρεσία και εξωτερική πολιτική (1830-2022). Επιστημονικός επιμελητής: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
  2. Η Διαδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επιστημονικός επιμελητής: Μιχάλης Ν. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
  3. Πολιτισμός και Πολιτιστική Πολιτική. Επιστημονικός επιμελητής: Άννα Καρακατσούλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
  4. Κοινωνική ασφάλιση. Επιστημονικός επιμελητής: Γιάννης Ν. Υφαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός συντονιστής ΜΒΑ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ.
  5. Οι περιπέτειες του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Επιστημονικός επιμελητής: Ν. Κ. Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.
  6. Υγεία, κοινωνία, κράτος: Διακόσια χρόνια δυτικής στροφής. Επιστημονικός επιμελητής: Κατερίνα Γαρδίκα, τ.αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.
  7. Δημόσια Διοίκηση: Δομές και Άνθρωποι. Επιστημονικός επιμελητής: Αντώνης Μακρυδημήτρης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ.
  8. Ένοπλες δυνάμεις και εσωτερική ασφάλεια (1830-2022). Επιστημονικός επιμελητής: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
  9. 200 Χρόνια Ελληνική Οικονομία: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Επιστημονικός επιμελητής: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ.
  10. Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική. Επιστημονικοί επιμελητές: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ).