ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΩ

Σημαντική και άμεση ήταν η συνεισφορά των στελεχών του ΕΚΠΑ στη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού μεγέθους 6,6 που εκδηλώθηκε στις 01:32 το ξημέρωμα της 21ης Ιουλίου με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 15 χλμ. ανατολικά της νήσου Κω, με αποτέλεσμα 2 νεκρούς, 50 τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα στελέχη του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ, με επικεφαλής τον καθ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, μετέβησαν με ειδική πτήση C-130 εντός 2 ωρών από την εκδήλωση του σεισμού, στην Κω. Η αποστολή, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είχε ως κύριο στόχο την άμεση εκτίμηση της κατάστασης, την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, διασωστικές ενέργειες, την αποκατάσταση ζωτικών λειτουργιών στο νησί (Αεροδρόμιο, Λιμένας, Νοσοκομείο), το συντονισμό των τοπικών φορέων διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης, τη διατύπωση τεχνικών προτάσεων για την αποκατάσταση των υποδομών και την ενημέρωση του κοινού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

 

Η αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας έχει τοποθετήσει 5 σεισμογράφους και 3 επιταχυνσιογράφους για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και θα παραμείνει στη σεισμόπληκτη περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η ηρεμία.