ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ITALOELLENICA 2019 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019

Το Εργαστήριο Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των σχέσεων μεταξύ ιταλικής και ελληνικής γλώσσας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργανώνει τη Διεθνή Ημερίδα Italoellenica. Incontri sulla lingua e la traduzione/Italoellenica. Συναντήσεις για τη γλώσσα και τη μετάφραση με θέμα: «Οι ιταλικές λέξεις στη Νέα Ελληνική, τις διαλέκτους της και σε άλλες γλώσσες»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου, 30) Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2019 και θα φιλοξενήσει παράλληλα τις εργασίες της E' Συνάντησης του Osservatorio degli Italianismi nel Mondo/OΙΜ (Παρατηρητηρίου για τους ιταλισμούς στις γλώσσες του κόσμου), ερευνητικής ομάδας της ιστορικής Accademia della Crusca (ίδρυση: 1583).

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στο αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, τον Ερωτόκριτο, με την ευκαιρία του Έτους Ερωτόκριτου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της Ιταλικής Πρεσβείας* στην Αθήνα και της Accademia della Crusca

Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://www.italoellenica2019.com/

Επιστημονική Επιτροπή

Ναπολέων Μαραβέγιας (τ. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Συνεδρίου), Luca Serianni (Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, Πρόεδρος του Συνεδρίου), Matthias Heinz (Καθηγητής Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ), Lucilla Pizzoli (Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Internazionale degli Studi της Ρώμης), Domenica Minniti-Γκώνια (Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, επιστημονική υπεύθυνη της Ημερίδας).

ΤιμητικήΕπιτροπή / Comitato d’Onore

Gian Luigi Beccaria (Πανεπιστήμιο του Τορίνο), Francesco Bruni (Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας), Αναστασία Χριστοφίδου (Κέντρο Ερεύνης Νεολογισμών και Όρων της Ακαδημίας Αθηνών), Franco Crevatin (Πανεπιστήμιο της Τεργέστης), Nicoletta Maraschio (Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας, Accademia della Crusca), Claudio Marazzini (Accademia della Crusca, Πρόεδρος Πανεπιστήμιο του Τορίνο ), Bice Mortara Garavelli (Πανεπιστήμιο του Τορίνο), Giuseppe Patota (Πανεπιστήμιο της Σιένας, Accademia della Crusca), Lorenzo Renzi (Πανεπιστήμιο της Πάδοβας), Andrea Riccardi (Πανεπιστήμιο La Sapienza di Roma, Società Dante Alighieri, Πρόεδρος).

* Η Ημερίδα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού προγράμματος της Ιταλικής Πρεσβείας Tempo Forte.         

Με την ευκαιρία της παρουσίας του εδώ για τις εργασίες του Συνεδρίου, θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Ρώμης LaSapienza ο καθηγητής της Ιταλικής Γλωσσολογίας κ. LucaSerianni (31 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, Μεγάλη Αίθουσα Τελετών των Προπυλαίων του ΕΚΠΑ).

Αφίσα

Πρόγραμμα