EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ"

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Τι σχέση έχουν τα παιδιά της Κιβωτού του κόσμου με τα ανήλικα κορίτσια που ζουν στις γυναικείες φυλακές, τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Γκάζι και τα παιδιά στο Μεξικό; Οι απαντήσεις από τις απόφοιτες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, την Αναστασία Γκιουζέλη, την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Μοσχούλα Κύρη και τη Χριστιάνα Μόσχου. Μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία σε δομές ανηλίκων στην τελευταία συνάντηση του κύκλου «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία».

Στο τέλος της συνάντησης κάνουμε απολογισμό των 24 ψηφιακών συνομιλιών όπου εξερευνήσαμε τις ιαματικές διαστάσεις του θεάτρου.

 

Κυριακή 20 Ιουνίου

Ώρα: 12.00 μμ

 

Ομιλήτριες: Αναστασία Γκιουζέλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μοσχούλα Κύρη, Χριστιάνα Μόσχου

Σύνδεσμος: https://youtu.be/HL8u1XFMOrU

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.

Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό Φρέαρ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ

Η Αναστασία Γκιουζέλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και της δραματικής σχολής Ιάκωβος Καμπανέλλης-Αγ. Βαρβάρα. Το 2018 συμμετείχε στο συνέδριο: Oι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον παρουσιάζοντας την εισήγησή της «Οι Αποδώ και οι Αποκεί»: πρόταση εργασίας για µια διαπολιτισµική εκπαίδευση που αποτέλεσε και την πτυχιακή της εργασία. Το 2015 και 2016 παρακολούθησε εργαστήρια σκηνογραφίας ενδυματολογίας στο Εθνικό θέατρο και τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως σκηνογράφος ενδυματολόγος. Από την ηλικία των 16 ετών συμμετέχει ενεργά στην εθελοντική οργάνωση Δρόμοι Ζωής που αφορά την υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Γκαζι και τις γύρω περιοχές. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων έχει εμψυχώσει πολλές θεατρικές ομάδες, κυρίως παιδιών Δημοτικού και μαζί έχουν ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις. Έχει οργανώσει εργαστήρια και γιορτές και έχει υπάρξει μεταξύ άλλων και υπεύθυνη των ομαδικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Το 2019 μαζί με την θεατρική της ομάδα, παιδιά ηλικίας 10 ετών και τον σκηνοθέτη Νίκο Νταγιαντά δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους «Το στυλ της ενυδρίδας» που ταξιδεύει σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτις. Εχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, το θέατρο για εφήβους και το εφαρμοσμένο θέατρο. Έχει διδάξει σε πλήθος οργανισμών, όπως σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε οργανισμούς αντιμετώπισης χρόνιων ασθενειών, σε προσφυγικούς πληθυσμούς, σε εκπαιδευτικούς προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το θέατρο ως μοχλό αντιμετώπισης των κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων στην τάξη.  Ως σκηνοθέτις έχει ασχοληθεί συστηματικά με το επαγγελματικό θέατρο για εφήβους, τους θεατρικούς "περιπάτους" με έμφαση την ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ιστορικό και σύγχρονο μνημείο, καθώς και παραστάσεις ντοκυμαντέρ που αξιοποιούν το εδω και τώρα της ανθρώπινης εμπειρίας στη σκηνή.

ΜΟΣΧΟΥΛΑ ΚΥΡΗ

Η Μοσχούλα Κύρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, όπου συνεχίζει τις
μεταπτυχιακές της σπουδές στην κατεύθυνση της Δραματουργίας και Παράστασης. 
Συμμετείχε σε πλήθος καλλιτεχνικών διοργανώσεων ως εθελόντρια, ομιλήτρια και παιδαγωγός.
Φέτος εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΟΣΧΟΥ

H Χριστιάνα Μόσχου είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της ολοκληρώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης. Το 2020 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την Δημοκρατική Κοινωνική Αλληλεπίδραση μέσα από το Κοινωνικό Θέατρο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Unversidad Veracruzana σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. 'Εχει διδάξει σε βιωματικά εργαστήρια για το Θέατρο της Κοινότητας και το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε κοινότητες, οργανώσεις και πανεπιστήμια. Στην καλλιτεχνική δουλειά της, το βίωμα, το δράμα και το θέατρο αποτέλεσαν το μέσο για να εκφραστεί η κοινωνική αλληλεγγύη, η ευαισθητοποίηση, η αντίσταση και η διεκδίκηση. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κοινωνικού θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό, το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις είναι η εντοπιότητα και η γυναικεία αφήγηση.