EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "Η ΣΑΤΙΡΑ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟ"

Κυριακή 07 Μαρτίου 2021

Στην ένατη συνάντηση των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» στο επίκεντρο της συζήτησης είναι οι θεραπευτικές διαστάσεις της σάτιρας.

Κυριακή 7 Μαρτίου, ώρα: 12.00 μμ

Ομιλητές

Μαρία Γεωργούση: «Αριστοφάνης και ψυχοθεραπεία»
Άθως Δανέλλης: «Ο θεραπευτικός Καραγκιόζης»
Βάλτερ Πούχνερ: «Ο γιατρός στη νεοελληνική δραματουργία»
Σπύρος Τέγος: «Σάτιρα και πολιτικό τραύμα, με αφορμή τον Τζόναθαν Σουίφτ»
Επιστημονική επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Σύνδεσμος συμμετοχής: https://youtu.be/nFLyVxRDgis

Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/2hjWK7NtN

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Σύνδεσμοι προηγούμενων συναντήσεων
Θέατρο, δράμα και ίαση: https://youtu.be/GQzezPw2b0U 
Τα αρχαία Ασκληπιεία: https://youtu.be/aCZw3hDBgko 
Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o
Δίνοντας πρόσωπο στο κοινό: https://youtu.be/XTWxeGk4mGg
Τι είναι η δραματοθεραπεία: https://youtu.be/DLBnSZoVuw8
Ζω στο πάθος, άρα υπάρχω: https://youtu.be/bipIRT7Ytjc
Το θέατρο ως εργαλείο στην απεξάρτηση: https://youtu.be/xaksN31r-cI

Ιαματικές όψεις του θεάτρου στην εκπαίδευση: https://youtu.be/agGq3Whqmgs

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.

Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό Φρέαρ

ΜΑΡΙΑ Δ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ

Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όπου διδάσκει το σεμινάριο με τίτλο  ‘’ Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: από την Ερμηνευτική στην Παραστασιολογία’’. Είναι διδάκτωρ κλασσικής φιλολογίας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια ηθικής φιλοσοφίας και αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του ίδιου πανεπιστημίου και έχει εικοσιπενταετή εμπειρία ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ειδικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαία κωμωδία και τραγωδία και στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στη σοφιστική κίνηση του πέμπτου αιώνα π.Χ. Έχει δημοσιεύσει τις εξής επιστημονικές μονογραφίες:

  • Σπουδαίον-Γελοίον: Σημασίες, Λειτουργίες και η Σχέση των Όρων μεταξύ τους στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη. (Εκδ. Παπαζήση, 2015).
  • Η Επιθετικότητα στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη (Εκδ. Καρδαμίτσα, 2016).
  • Οι Ασυνέπειες στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη: μια Ψυχολογική Ερμηνεία. (Εκδ. Καρδαμίτσα, 2016).
  • Αριστοφάνης και Σοφιστική. (Διδακτορική Διατριβή. Εκδ. Παπαζήση, 2016).
  • Ο Απόηχος των Σοφιστικών Αντιλήψεων στο Φιλοκτήτη του Σοφοκλή. (Eκδ. Καρδαμίτσα, 2016).
  • Σύγχρονες Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη. (υπό εκδ. Ηρόδοτος, 2021)

 Έχει δημοσιεύσει άρθρα της στα περιοδικά ‘’Ελληνικά’’, ‘’Πλάτων’’, ‘’Φιλόλογος’’, ‘’Κυμοθόη’’, ‘’Παρνασσός’’, ‘’Carpe diem’’ και στην Επετηρίδα του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συνεργαστεί με το Εργαστήρι Δραματικής και Ρητορικής Τέχνης του τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτιστικών Σπουδών του ίδου πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί το πόνημα του Ανδρέα Μαρκαντωνάτου. Η Φωνή του Παρελθόντος. ΕρμηνευτικέςΔοκιμές στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο. Εκδ. Gutenberg.

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

 Κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Με τον «Αθηναϊκό Θίασο Σκιών» του, έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.). Το 1997 βασικός συνεργάτης στην πρωτοποριακή «Όπερα Σκιών» του Νίκου Μαμαγκάκη (σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή). Ιδρυτής του «Αρχείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών». Συνεργάτης με το Εθνικό Θέατρο σε παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και με τον Διονύση Σαββόπουλο σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Απο το 1988 παρουσιάζει εκπομπές για το ελληνικό θέατρο σκιών (σήμερα στο Μεταδεύτερο). Το 2016 δημιούργησε με τον Γιάννη Παπαδόπουλο το Θέατρο Σκιών Κρήτης. Σε συνεργασία με τον Ιωσήφ Βιβιλάκη διδάσκει το θέατρο σκιών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ
Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947. Σπούδασε Επιστήμη του Θεάτρου (Θεατρολογία) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση το θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, συνεχίζει όμως να διδάσκει για 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε μορφή εντατικών μαθημάτων. Το 1975 παντρεύεται την παιδίατρο Α. Μαλαμίτση. Διδάσκει επί δώδεκα χρόνια ιστορία θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1987 εκλέγεται Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας στο Ρέθυμνο. Παράλληλα διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής (Gastordinarius) στο Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας στην έδρα της Ethnologia Europaea (1985-86, 1988). Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στο οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος. Έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1994 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, το 1995 διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 2001 παρασημοφορείται για τις επιστημονικές του επιδόσεις με την ανώτατη διάκριση του “Αυστριακού Σταυρού Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη”. Το 2002 εκλέγεται Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, αξίωμα που κατέχει έως σήμερα. Το 1996/97, 1999/2000 και 2003/06 τελεί γενικός συντονιστής των Επιτροπών Κρίσεως του Α´, Β´, και Γ´ Διεθνούς Θεατρικού Διαγωνισμού του Ωνασείου Ιδρύματος. Έχει δημοσιεύσει περί τα 125 βιβλία, σχεδόν 550 μελέτες και σχεδόν 1500 βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις (συνολικά γύρω στα 2200 δημοσιεύματα, χωρίς τα 15 λογοτεχνικά δημοσιεύματα). Χώρος των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η ιστορία και θεωρία του ελληνικού, μεσογειακού και βαλκανικού θεάτρου, η συγκριτική λαογραφία, οι βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές, φιλολογικά και ιστορικά θέματα, η έκδοση κειμένων, καθώς και η θεωρία του θεάτρου και του δράματος. Στις 22/11/2018 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή από το ΕΚΠΑ. Στις 14/11/2019 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας στη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΓΟΣ

Ο Σπύρος Τέγος είναι μόνιμος επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο τμήμα φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης και ΣΕΠ στο Ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο στην ΕΠΟ22 Φιλοσοφία στην Ευρώπη
Την διδακτορική του διατριβή « Η έννοια των κοινωνικών αισθημάτων στην κλασσική πολιτική φιλοσοφία (17ο-18ο αιώνας) ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Center for European Studies- Visiting scholar 2005-2006, 2006-2007 (εαρινό εξάμηνο) με θέμα τα οικονομικά και ηθικά συνιασθήματα στη νεωτειρκότητα.

-  Στο μεταίχμιο ιστορίας της φιλοσοφίας, φιλοσοφικής ανθρωπολογίας και διανοητικής ιστορίας. H πρόσφατη έρευνά του επικεντρώνεται σε μια σκεπτικιστική φιλοσοφική ανθρωπολογία των καλών τρόπων, της αγένειας, της διαφθοράς και της σάτιράς των στον Ευρωπαικό Διαφωτισμό ενώ διερευνώνται και οι σχέσεις Ελληνικού και Ευρωπαικού Διαφωτισμού.
-  Εχει δημοσιεύσει πρόσφατα την μονογραφία Πεποιθήσεις, ιεροτελεστίες και πολιτικές τελετουργίες στη φιλοσοφία των David Hume και Jean-Jacques Rousseau, Αθήνα: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ, 2019 καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά: (πρόσφατα):
-  ”Civility and Civil Religion before and after the French revolution. Religious and Secular Rituals in Hume ad Tocqueville”, Genealogy, 2020
-  “Excluding anners and Deference from the Post-Revolution Republic: Sophie de Grouchy’s Letters on Sympathy on the Conditions of Non-Domination”, Australasian Philosophical Review, 2020
-  “Deference to Authority in Adam Smith”, Adam Smith Review, 12, Αύγουστος 2020 και διεθνείςσυλλογικούςτόμους
-  “The Stickiness of Middle Class Manners in David Hume, Adam Smith and John Millar”, The Scottish Enlightenment. Human Nature, Social Theory and Moral Philosophy. Essays in Honour of Christopher Berry edited by Craig Smith and Robin Mills, Edinburgh University Press, 2020
-  Mary Wollstonecraft’s Appropriation of Adam Smith” Thε Wollstonecraftian Mind, edited by Sandrine Bergès, Eileen Hunt Botting and Alan Coffee, Routledge, 2019, Libéralité et rangs moyens chez Adam Smith’, in Libéralité et libéralisme, ed. Eléonore le Jallé, Fiona McIntosh-Varja, Paris: Éditions Honoré Champion, 2018