EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΘΕΑΤΡΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ"

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΘΕΑΤΡΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ

Στη δέκατη ένατη συνομιλία για τις ιαματικές διαστάσεις των παραστατικών τεχνών εστιάζουμε στη σημασία που έχει το θέατρο στις φυλακές.

Ομιλητές: Άλκηστις Κοντογιάννη Στρατής Πανούριος Αγνή Στρουμπούλη

Κυριακή 23 Μαΐου, ώρα 12.00 μμ

Σύνδεσμος: https://youtu.be/2NJw5WzzsBY

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.

Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Ομότιμη Καθηγήτρια τοου ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διδάξει και ασχοληθεί με τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο με διεθνή παρουσία (μαθήματα, μεταπτυχιακές/διδακτορικές διατριβές, ευρωπαϊκά προγράμματα, άρθρα, βιβλία). Τα τελευταία 6 χρόνια συντονίζει το μεταπτυχιακό της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και δια βίου μάθησης στο Ναύπλιο, ενώ παράλληλα τα τελευταία πέντε οργανώνει και επιβλέπει καθημερινό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής (δραματική τέχνη, διαθεματικά και διεπιστημονικά) στις φυλακές Ναυπλίου και Τίρυνθας. Σκύλος της ο Έρως .

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΟΥΡΙΟΣ

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου και είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο New York College και στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Είναι απόφοιτος του πρώτου εργαστηρίου σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε θεατρικός συγγραφέας στο εργαστήρι θεατρικής συγγραφής της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών Συγγραφέων.

Έχει σκηνοθετήσει πενήντα πέντε θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ φέτος σε συνεργασία με το μικροφίλμ της ΕΡΤ ετοιμάζοντας τη μικρού μήκους ταινία «Οι πατατοφάγοι». Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αγρινίου, Κερκύρας. Από το 2016 – 2018 ήταν υπεύθυνος, ερευνητής - σκηνοθέτης στη συνεργασία του Εθνικού θεάτρου και του Μουσείου Μπενάκη υλοποιώντας με μια σειρά παραστάσεων το ερευνητικό πρόγραμμα «Από τη σιωπή της προθήκης στο σκηνικό λόγο». Από το 2016 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει ως σκηνοθέτης – εμψυχωτής δημιουργώντας το Πρώτο Θεατρικό Εργαστήρι με συμμετέχοντες από όλες τις πτέρυγες της φυλακής. Ως τώρα το θεατρικό εργαστήρι, έχει παρουσιάσει την Τρικυμία του Σαίξπηρ, το Θάλαμο αρ. 6 του Τσέχωφ και τα Οικόπεδα με Θέα του Ντέιβιντ Μάμετ. Τον επόμενο χρόνο το Εργαστήρι προγραμματίζει την παρουσίαση των Περσών του Αισχύλου και μια παράσταση βασισμένη στην Κάθοδο των Μυρίων του Ξενοφώντα. Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή τη χρονιά σκηνοθετεί την «τελευταία παράσταση του κόσμου» με τον ηθοποιό Νίκο Γιαλελή στο ρόλο του τελευταίου ηθοποιού του κόσμου.

Το 2018 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του, με το βραβείο “Business Excellence Winner – Theater Director of the Year 2018 – Greece” από το διεθνές αγγλικό περιοδικό “Acquisition International”. Επίσης ήταν ομιλητής στο TEDxAthens 2017 που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το θέατρο στον διεθνή εκδοτικό οίκο Springer. Από τις εκδόσεις Ontime books κυκλοφορεί διεθνώς στα αγγλικά το μυθιστόρημά του: ShakespeareonMars.

Ιστοσελίδα: http://stratispanourios.gr/

ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ
Αφηγήτρια λαϊκών μαγικών Παραμυθιών

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά – από τότε η θάλασσα.
Από το 1995 στα Ελληνικά λαϊκά παραμύθια. Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.
Έχει κάνει ανθολογήσεις: «Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές» και «Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους» εκδόσεις Απόπειρα, «Το Πετειναράκι» εκδόσεις ΑΠ Χίος, «Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί» και «Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι» εκδόσεις Άσπρη λέξη, «Το κουντουνάκι» και «Ο δέντρος» εκδόσεις Καλειδοσκόπιο «Το περγαλιό» και «Το πετροκάραβο» εκδόσεις Αρμονία, «νάνι, νάνι…» εκδόσεις Ποταμός.
Μεταφράσεις: «Κούκλες και Μαριονέτες», «Το θεατρικό παιχνίδι», «Κάστρα στην άμμο», «Λεξικό του Θεάτρου» στις εκδόσεις Gutenberg. «Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ» στις εκδόσεις της Εστίας. «Παραμύθια από το Κάιρο» στις εκδόσεις Απόπειρα.
Δικό της βιβλίο: «Η μύγα», μικρά πεζά εκδόσεις Απόπειρα.
Ραδιόφωνο: δεκατρία χρόνια εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
15 χρόνια Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Δήμο Αθηναίων, στο Μουσείο Μπενάκη, σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες, κ.ά.
25 χρόνια Παραστάσεις - Αφηγήσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό· σε θέατρα, μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, φυλακές, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, πλατείες, συνέδρια.
Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Συνεχίζει ακάθεκτη.