EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2021

Τι είναι η δραματοθεραπεία

Η πέμπτη συνάντηση του κύκλου «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» εξερευνά τη δραματοθεραπεία.

Η δραματοθεραπεία είναι μια ακόμη εφαρμογή του θεάτρου με θεραπευτικούς στόχους ή μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος; Λειτουργεί αυτόνομα ή συμπληρωματικά με το θέατρο; Ποια είναι η ιστορική της διαδρομή; Πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύσσεται σήμερα παγκοσμίως. Σε τι πληθυσμούς εφαρμόζεται; Tι προσφέρει στον χώρο της εκπαίδευσης; Οι προσωπικές ιστορίες εγγράφονται στην Ιστορία; Πώς λειτουργεί στη δραματοθεραπεία η σιωπή, τα παραμύθια και η θεραπευτική performance; Λειτουργεί η δραματοθεραπεία εξ αποστάσεως και διαδικτυακά;

Παρουσιάζει ο Στέλιος Κρασανάκης και συνομιλεί με την Αριστέα Κοντραφούρη και τη Μαρία Σούμπερτ
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 12.00 μμ
Επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Σύνδεσμος μετάδοσης: https://youtu.be/DLBnSZoVuw8
Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/43OXJ3aVE

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους/στις αποφοίτους/ες, στους φίλους και τις φίλες του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Σύνδεσμοι προηγούμενων συναντήσεων

Θέατρο, δράμα και ίαση: https://youtu.be/GQzezPw2b0U
Τα αρχαία Ασκληπιεία: https://youtu.be/aCZw3hDBgko
Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o
Δίνοντας πρόσωπο στο κοινό: https://youtu.be/XTWxeGk4mGg

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο θέατρο στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Αργότερα ακολούθησε σπουδές Δραματοθεραπείας στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU. Διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» για 24 χρόνια μέχρι το 2016. Καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Φεστιβάλ Νάξου (2001). Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική». Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία (1994). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του 1ου ΔΣ (1989) της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ). Ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2013) του European Federation of Dramatherapy (EFD) και της World Alliance of Dramatherapy (Wadth-2017). Mέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκων στο τμήμα θεάτρου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από το 2015. Δίδαξε στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και εργαστήρια σε περισσότερα από 100 συνέδρια και έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο EATI “Participant of the year” (2001). Έχει σκηνοθετήσει 23 θεατρικές παραστάσεις με έργα Δ. Δημητριάδη, Beckett, Churchill, Γρηγοριάδη, Καμπανέλλη, Büchner, Claudel, Χειμωνά, Tom Stoppard, Leonid Andreyev. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί την έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν τη Δραματοθεραπεία στη χώρα μας στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «Παρισιάνου».

ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ  

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών και αναγνωρισμένο μέλος της ΕΑP ( European Association Psychotherapy). Σπούδασε ειδική αγωγή και ειδικεύτηκε στην παιγνιοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας στο ΑΘΥΡΜΑ. Εκπαιδεύτηκε στη Δραματοθεραπεία στο Ψυχοθεραπευτικό κέντρο δια βίου Μάθησης “ΈΡΜΑ”. Εκπαιδεύεται κλινικά στη θεραπεία σύνθετου τραύματος του συστήματος Νarm. Σπουδάζει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας και θρησκειολογίας. Ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του χώρου ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης « Το Νήμα». Συντονίστρια της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού ατόμων με αναπηρία της Very special Arts Hellas. Διδάσκει στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο δραματοθεραπείας και παιγνιοθεραπείας ΕΡΜΑ. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως παιγνιοθεραπεύτρια-δραματοθεραπεύτρια στο Κέντρο ημέρας αυτιστικών και ψυχωσικών παιδιών «Το Λιθαράκι» του παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Παίδων. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και συμμετείχε στην «Πειραματικής Σκηνή», του Εθνικού Θεάτρου. Το 2003 εντάσσεται στην ομάδα σωματικού και εικαστικού θεάτρου κούκλας «Πράσσειν Άλογα», της Ε. Καποκάκη. Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε γνωστά παραμύθια του Χρήστου Μπουλώτη. Αρθρογραφούσε στους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ της Καθημερινής στη στήλη της «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ».

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ

Θεατρολόγος (ΕΚΠΑ) και Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ) με μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια από το 2012. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας "ΘΗΣΕΑΣ" και τον Σύλλογο Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης (Σ.Α.Τ.) από το 2013 έως το 2015. Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών στο Πρόγραμμα Δραματοθεραπευτικών Παρεμβάσεων στην Τάξη. Από το 2012 είναι σταθερή συνεργάτης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ. Συνεργάζεται με το Κέντρο Λόγου Ομιλίας και Μάθησης speLL από τον Σεπτέμβριο 2020 παρέχοντας υπηρεσίες Δραματοθεραπείας σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και Συμβουλευτική Γονέων. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας.