ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Στις 12-14 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (European Society of International Law) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μεγάλη αυτή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Athens PIL) της Νομικής Σχολής και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες. Το θέμα του συνεδρίου, ιδιαίτερα επίκαιρο, ήταν η εξέταση της αρχής της κρατικής κυριαρχίας στο Διεθνές Δίκαιο και οι πολυάριθμες προκλήσεις που τη θέτουν σήμερα υπό αμφισβήτηση. Ακολουθώντας την παράδοση της ESIL, το συνέδριο περιελάμβανε κεντρικούς ομιλητές, μια στρογγυλή τράπεζα συζήτησης και έξι fora που διερεύνησαν τις κανονιστικές, θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της κρατικής κυριαρχίας. Επιπλέον, δώδεκα agorae εξέτασαν πιο συγκεκριμένες πτυχές της κυριαρχίας σε διαφόρους τομείς του διεθνούς δικαίου: οικονομικό δίκαιο, δίκαιο περιβάλλοντος, δίκαιο του κυβερνοχώρου, δίκαιο της θάλασσας, δίκαιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίκαιο πολέμου, προσφυγικό και μεταναστευτικό δίκαιο, δίκαιο του διαστήματος και διεθνή επίλυση διαφορών.
Η Νομική Σχολή Αθηνών καλωσόρισε στα έξι fora και στις 12 agorae του συνεδρίου 90 ομιλητές από περισσότερες από 30 χώρες. Αναμεσά τους, δικαστές από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECtHR), μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (ILC) και των οργάνων των συνθηκών του ΟΗΕ, δικαστές εθνικών δικαστηρίων και νομικοί σύμβουλοι σε διεθνείς οργανισμούς και υπουργεία εξωτερικών, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας φήμης και περισσότερα από 50 πανεπιστήμια παγκοσμίως, διάσημοι επαγγελματίες από κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες και μια σειρά υποσχόμενων νέων επιστημόνων που συζήτησαν το μέλλον του Διεθνούς Δικαίου σε 14 ομάδες ενδιαφέροντος (interest groups) της Εταιρείας.

Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Νομική Σχολή και τη Νομική Βιβλιοθήκη. H δεξίωση υποδοχής του συνεδρίου φιλοξενήθηκε στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το επίσημο δείπνο του συνεδρίου έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και αναρτήσεις από τις εργασίες των επιμέρους επιτροπών είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του συνεδρίου (esilathens2019.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Athens PIL (Twitter: @AthensPIL και Facebook: @athenspil).