ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ BEIJING NORMAL UNIVERSITY

Επίσκεψη εκπροσώπων της Ακαδημίας Διεθνούς Προβολής του Κινεζικού Πολιτισμού του Beijing Normal University

25/9/2018 - Συνάντηση της Αντιπροσωπείας με την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής

Δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Διεθνούς Προβολής του Κινεζικού Πολιτισμού του Beijing Normal University (ΑICCC - BNU) επισκέφθηκε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου 2018 με επικεφαλής την Κοσμήτορα της Ακαδημίας, Ομ. Καθηγήτρια Huang Huilin. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Κοσμήτορα επί ειδικών θεμάτων, Καθηγητή Gao Feng τον Αναπλ. Κοσμήτορα, Καθηγητή Luo Jan, αλλά και διακεκριμένους καθηγητές της Ακαδημίας και του Beijing Normal University, υποψήφιους διδάκτορες και διοικητικά στελέχη του Κινεζικού Πανεπιστημίου.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε αρχικώς την Τρίτη 25/9 η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου στους χώρους της Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, παρουσία Προέδρων, Αναπλ. Προέδρων και Καθηγητών της Σχολής. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε η ιστορία και η διάρθρωση των δύο Πανεπιστημίων, καθώς και τα πιθανά κοινά πεδία συνεργασίας. Την τελευταία τριετία, τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής έχουν παρουσιάσει έντονη κινητικότητα στην προώθηση και οργάνωση κοινών δράσεων Ελλάδας – Κίνας στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στο πεδίο του πολιτισμού γενικότερα. Το Ε.Κ.Π.Α έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Κίνας με την πεποίθηση ότι οι συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βοηθούν και τις ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των χωρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς της Ευρωπαϊκής και Σύγχρονης Φιλοσοφίας καθώς και της Ψυχολογίας και εκφράστηκε η επιθυμία,  και από τις δύο πλευρές, όπως οι συνεργασίες ανταλλαγών φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών συμβάλουν στην καλύτερη επικοινωνία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πολιτισμού και των δύο λαών, διευρύνοντας τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

27/9/2018 - Συνάντηση της Αντιπροσωπείας με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου με τους επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ακαδημίας Διεθνούς Προβολής του Κινεζικού Πολιτισμού του Beijing Normal University και συζήτησαν εκτενέστερα τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων. Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα και η Κίνα αναπτύσσουν συστηματικά τις μεταξύ τους σχέσεις σε οικονομικό, μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας. Εξαιρετικής σημασίας σταθμό για την προώθηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών απετέλεσε η συγκυρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008. Το 2008 ανακηρύχθηκε, και εορτάστηκε ως «Έτος Ελλάδας» στην Κίνα. Ο Πρύτανης Μ.-Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με την ευκαιρία της σηματοδότησης του έτους 2017 ως "Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας", για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή εκθεμάτων αρχαίας τεχνολογίας μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου στο πλαίσιο των κοινών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κοσμήτορας Η. Huang ανέφερε τέλος ότι, λόγω της  προέλευσης των δύο χωρών από μεγάλους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν την ίδια ιστορική περίοδο, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, υπάρχουν κοινές αξίες που διασώθηκαν μέσα στο χρόνο και των οποίων οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης στο παρόν μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το επικείμενο Forum για τη Σύγχρονη Προσέγγιση και την Επίδραση του Κινέζικου Πολιτισμού.

27/9/2018 - Forum
China-Greece Dialogue:  The Contemporary Reach and Influence of Chinese
Culture

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του κεντρικού  κτηρίου του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποιήθηκε το Forum «Διάλογος Ελλάδας – Κίνας: Η σύγχρονη εμβέλεια και επιρροή του Κινεζικού Πολιτισμού» το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και την Ακαδημία Διεθνούς Προβολής του Κινεζικού Πολιτισμού του Beijing Normal University, με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Wang Chao.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν κοινή πρωτοβουλία της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής Ε. Καραμαλέγκου και της Κοσμήτορος της Ακαδημίας Η. Huang. Η Καθηγήτρια Huang είναι η εισηγήτρια της θεώρησης της κινεζικής κουλτούρας ως «τρίτου πόλου» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μετά την αμερικανική και την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η Αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Forum με πέντε ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η ίδια, διακεκριμένους καθηγητές της Ακαδημίας και του Beijing Normal University.

Τη Φιλοσοφική Σχολή, με επικεφαλής την Καθ. Ε. Καραμαλέγκου, εκπροσώπησαν εννέα καθηγητές στα γνωστικά αντικείμενα της Μουσικής, του Θεάτρου, της Φιλοσοφίας, της Γλώσσας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας, πολλοί από τους οποίους είχαν στο παρελθόν σημαντικές ελληνοκινεζικές συνεργασίες.

Κατά την έναρξη του Forum η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής καλωσόρισε του συμμετέχοντες, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθ. Μ.–Α. Δημόπουλος και ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κος Wang Chao. Υπήρχε ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη από τα σημαντικότερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, όπως το XINHUA και το CCTV αλλά και τοπικά κινεζικά μέσα όπως οι Greece Chinese Times.

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και η συζήτηση που ακολούθησε στο Forum είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανέδειξαν πολλά πεδία μελλοντικής συνεργασίας. 

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Πρύτανη ότι ο Κινέζος μελετητής Λιου Ρουι Χογκ, ο οποίος έχει τιμηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος για τη μετάφραση του «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη στην Κινεζική γλώσσα, έχει επίσης μεταφράσει την ιστορική μελέτη της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου μας Νάσιας Γιακωβάκη με τίτλο «Ευρώπη μέσω Ελλάδας-Μια καμπή της ευρωπαϊκής αυτοσυνείδησης» με στόχο να αντιληφθούν οι Κινέζοι πόσο επηρέασε ο ελληνισμός την Ευρώπη κατά τον 17ο-18ο αιώνα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο Forum, η Καθ. κα Huang, διερεύνησε την ιδέα της παγκοσμιοποίησης και την προοπτική οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος για την ανθρωπότητα, με άξονα την αναβίωση των παραδοσιακών αξιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του κινεζικού πολιτισμού, όπως το δόγμα «Αρμονία και συνεργασία».

Με την Τέχνη ξεκίνησε η ελληνική συμμετοχή. Ο Καθ. Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας αναφέρθηκε στις εμπειρίες από δύο ταξίδια του στην Κίνα, στο πλαίσιο μορφωτικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας, στιγμιότυπα των οποίων παρουσίασε. Ιδιαίτερα εστίασε στις οργανολογικές συγγένειες ανάμεσα στα μουσικά όργανα των δύο πολιτισμών και σε πολλές ακόμη αμοιβαίες μουσικές ανταλλαγές, μέσα από τα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας με άξονα τους «Δρόμους του μεταξιού».

H Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και σκηνοθέτις Εύα Στεφανή, ανέπτυξε την σημασία του ντοκιμαντέρ ως εργαλείου επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και πρότεινε τη δημιουργία σχετικών σεμιναρίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των δύο χωρών, με σκοπό την αναζήτηση των στοιχείων που προωθούν το διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. Η κα Στεφανή εγκωμίασε τον επόμενο ομιλητή κο Gao Feng, διακεκριμένο καθηγητή και γνωστό σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ με διεθνή προβολή, ο οποίος  αναφέρθηκε επίσης στις διαπολιτισμικές γέφυρες που μπορεί να δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ. Για να περιγράψει μάλιστα τα ζητήματα της διάδοσης, της αισθητικής και των πολιτιστικών διακρίσεων που σχετίζονται με τη διανομή των ντοκιμαντέρ, αναφέρθηκε  στο μύθο του Προμηθέα, τη χάρη της Αθηνάς και την Αχίλλειο Πτέρνα.

Από την πλευρά της Φιλοσοφίας, ο Αναπλ. Καθ. Βυζαντινής Φιλοσοφίας Γιώργος Αραμπατζής, επιχείρησε τη σύγκριση των φιλοσοφικών τάσεων  των δύο χωρών κατά τον 11ο αιώνα και τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών, ενώ ο Επίκ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης εστίασε στις απροσδόκητες συνάφειες των φιλοσοφικών παραδόσεων του Κομφούκιου και των Στωικών, εντοπίζοντας, παράλληλα, και τις μεταξύ τους διαφορές, με σκοπό να υπογραμμίσει το φιλοσοφικό υπόβαθρο που επιτρέπει στους δυο μεγάλους και αρχαίους αυτούς πολιτισμούς, τον Ελληνικό και τον Κινεζικό, να διακατέχονται από έντονο αμοιβαίο σεβασμό.

Ο διακεκριμένος Καθ. Λαογραφίας του B.N.U. και πολυβραβευμένος, στην Κίνα, συγγραφέας Xiang Yunju,  θερμός υποστηρικτής της θεωρίας του «τρίτου πολιτιστικού πόλου» της Καθ. Huang, αναφέρθηκε στην αυθεντικότητα και την κομψότητα των ιδιαίτερων μορφών τέχνης που διατρέχουν την ιστορία της Κίνας: της κινεζικής όπερας, της κινεζικής ζωγραφικής, της κινεζικής κηποτεχνίας κ.λπ., κατέληξε δε στη διαπίστωση ότι η πολιτιστική ποικιλομορφία είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί είναι ελκυστικοί προς αλλήλους.

Στην προσωπική της εμπειρία με την κινεζική γλώσσα και τον κινεζικό πολιτισμό αναφέρθηκε η Αναπλ. Καθ. Υπολογιστικής Γλωσσολογίας Χριστίνα Αλεξανδρή προχωρώντας και στην επισκόπηση της μετάβασης από τα Κινεζικά Σύμβολα Γραφής στις σύγχρονες εφαρμογές της Κινεζικής Γλώσσας στην Υπολογιστική Γλωσσολογία και στα Συστήματα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής. Παραμένοντας στο πεδίο της γλώσσας, η Καθηγ. Μεταφραστικών Σπουδών Μαρία Σιδηροπούλου εξέτασε τις γλωσσικές συγγένειες κινεζικής-ελληνικής στο επίπεδο της μεταφρασεολογίας, εντοπίζοντας ομοιότητες που έχουν οι δύο γλώσσες έναντι της αγγλικής.

Στη γλώσσα αναφέρθηκε και ο Καθ. Κινηματογράφου και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Τέχνης της Κίνας Jia Leilei  και ειδικότερα στο γεγονός ότι οι γλωσσικές παρερμηνείες μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση αξιών κατά τη διαπολιτισμική επικοινωνία.

Τις προοπτικές ελληνοκινεζικής συνεργασίας  στα πεδία της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της τέχνης,  ανέπτυξαν ο Καθ. Ιστορίας Ευάνθης  Χατζηβασιλείου και ο Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος.

Κλείνοντας τον κύκλο των κινέζων ομιλητών ο Δρ. Dai Yuanchu, Διευθυντής Ύλης του Beijing Times Media Group, ανέλυσε την ιδέα της παγκόσμιας κοινότητας και του κοινού μέλλοντος της ανθρωπότητας, θέτοντας στον πυρήνα της την αρχική έννοια της κοινότητας όπως εισήχθη από τον Αριστοτέλη. Διατύπωσε μάλιστα την επιθυμία, η πολιτιστική πρόταση της Κίνας να επιτύχει την αποδοχή των σημαντικών πόλων  διεθνούς επιρροής.

Ο κύκλος των ελλήνων ομιλητών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Καθ. Λατινικής Φιλολογίας Σοφίας Παπαϊωάννου, η οποία διερεύνησε τις δυνατότητες συμβολής της Φιλολογίας  στον Ελληνο-Κινεζικό Διαπολιτισμικό διάλογο προτείνοντας συγκεκριμένες μορφές πολιτισμικών ανταλλαγών μέσα από στοχευμένη και συστηματική έρευνα στην μελέτη της λογοτεχνίας και της γλώσσας της Κίνας και της Ελλάδας.

H Κίνα επιχειρεί μια αναγέννηση της ιστορίας της, όπως τονίζει η κα Huang, και ανατρέχει στις φιλοσοφικές της ρίζες διεκδικώντας για τον πολιτισμό της μία περίοπτη θέση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και εργάζεται συστηματικά.

Το Ε.Κ.Π.Α., και η Φιλοσοφική Σχολή ειδικότερα ως φορέας του πολιτιστικού στίγματος της χώρας εύλογα αποτελεί τον ιδανικότερο συνομιλητή στο διάλογο αυτό.

Το Forum ανέδειξε τη δυνατότητα όχι μόνο για εποικοδομητική αλληλεπίδραση  Ελλάδας – Κίνας  αλλά και για συνεργασία σε πολλαπλά πεδία.