ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜ. Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

Οι Πρυτανικές Αρχές, διερμηνεύοντας το αίσθημα όλων των μελών της Συγκλήτου και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του διακεκριμένου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και τ. Αντιπροέδρου της Βουλής Δ. Κρεμαστινού.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976). Ήδη από το 1974 υπηρετούσε ως Πανεπιστημιακός Βοηθός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο, με μεγάλη αποδοχή και αναγνώριση, για να εκλεγεί  το 1998 τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε παράλληλα και ως Προσκεκλημένος Καθηγητής των University of London, Emory University USA, Belgrade University.

Διετέλεσε Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών το 1985, Διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το 1993, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» το 2003. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής. Ήταν, επίσης, διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, όπως τα «Επίτομη Καρδιολογία» και «Εξελίξεις στην Καρδιολογία». Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό ελληνικών και ξενόγλωσσων επιστημονικών εργασιών υψηλού κύρους σε ιατρικά περιοδικά, που θεωρούνται πρωτοποριακές και αναφέρονται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Το επιστημονικό έργο του αναφέρεται στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Το ερευνητικό του έργο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και από την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Παράλληλα με την πορεία του στο Πανεπιστήμιο και την Ιατρική εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές των ετών 2000, 2009, 2012, και των 2 αναμετρήσεων του 2015. Εξελέγη, επίσης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περίοδο 2009-2014 και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 2015.

Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1996.

Το επιστημονικό και το κυριότερο μέρος του κοινωνικού έργου του Καθηγητή Δ. Κρεμαστινού ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένα, με επίκεντρο πάντα τον Άνθρωπο, τη Δημόσια Υγεία και τη Δημόσια Παιδεία.