Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένας "τόπος" συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης και ενθαρρύνονται να δημιουργούν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να γίνουν μέλη του Π.Ο.Φ.Π.Α. με γραπτή αίτηση τους στο Γραφείο του Π.Ο.Φ.Π.Α. που στεγάζεται στον ημιώροφο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (Ιπποκράτους 15).

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 205 - 210 36 88 275 - 210 36 88 276

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) λειτουργεί με την εποπτεία του Γραφείου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

Τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπροσωπεί Διοικούσα Επιτροπή, εκλεγμένη με αρχαιρεσίες από το σύνολο των μελών του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών  διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτές όσοι φοιτητές επιθυμούν.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Π.Ο.Φ.Π.Α., τις υποδομές με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για την λειτουργία των μελών των τομέων του.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών περιλαμβάνει (5) πέντε τομείς:

  • τον Θεατρικό
  • τον Χορευτικό
  • τον Κινηματογραφικό
  • τον Φωτογραφικό
  • τον Μουσικό

ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Θεατρικός Τομέας:

Ο Θεατρικός Τομέας διοργανώνει μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής και κινησιολογίας, μαθήματα παιδικού θεάτρου, όπως και Θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους ηθοποιούς και πανεπιστημιακούς. Ο Θεατρικός Τομέας θέλει να αναδείξει μέσα από τη δουλειά των μελών του τις ποικίλες διαστάσεις της ερασιτεχνικής και θεατρικής πράξης, σύγχρονο πειραματικό θέατρο, κλασσικό ρεπερτόριο και μελέτη αρχαίου δράματος με βάση τα λαϊκά δρώμενα του παραδοσιακού πολιτισμού.

Στον Θεατρικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών κάθε χρόνο, παρουσιάζονται μία ή περισσότερες θεατρικές παραστάσεις από κάθε επί μέρους καλλιτεχνική του ομάδα στο θεατράκι του κτηρίου Κωστής Παλαμάς και στο Μουσείο Ιστορίας (Παλιό Πανεπιστήμιο) του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), με πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού θεάτρου, σε εκδηλώσεις δήμων και άλλων πολιτιστικών φορέων. Πολλές φορές οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων του τομέα συγκεντρώνουν πολυάριθμους θεατές και επαινούνται θερμά από κριτικούς και κοινό.

Τηλ Επικοινωνίας: 210 36 88 205

 

Χορευτικός Τομέας:

Σκοπός του Χορευτικού Τομέα είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα του

λαϊκού μας πολιτισμού. Ο χορός χρησιμοποιείται ως μέσο για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού. Φυσικά δεν μένουν στη στείρα αναπαράσταση βημάτων αλλά ούτε και στη μουσειακή παρουσίαση των χορών της πατρίδας μας. Οι φοιτητές καταγράφουν και επεξεργάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον Ελληνικό πολιτισμό βιώνοντας έτσι την παραδοσιακή μας κληρονομιά.

Ο Χορευτικός Τομέας οργανώνει σε ημερήσια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών με εξαιρετική ανταπόκριση. Τα τμήματα γεμίζουν ασφυκτικά και ο Τομέας λειτουργεί πολλές ώρες την εβδομάδα για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών. Συγχρόνως γίνονται τηλεοπτικές προβολές προκειμένου να προσεγγιστεί και μέσω αυτής της οδού το ύφος κάθε περιοχής.

Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα του Α’ υπογείου της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Επίσης, πραγματοποιούνται σεμινάρια από έμπειρους χορευτές όπου δείχνουν την αυθεντική χορευτική ταυτότητα διαφόρων επαρχιών της Ελλάδος και τμημάτων των αλησμόνητων πατρίδων. Ο Χορευτικός Τομέας μπορεί να συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση με παραδοσιακές ενδυμασίες, σε Κεντρικό Θέατρο της Αθήνας, με είσοδο ελεύθερη.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 276

 

Κινηματογραφικός Τομέας:

Σκοπός του Κινηματογραφικού Τομέα είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του κινηματογράφου. Επίσης, να ενεργοποιήσει τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να γίνουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά τόσο τους ίδιους όσο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.

Σήμερα ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φίλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα, το οποίο καθημερινά βελτιώνεται και εμπλουτίζεται. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα τα οποία εθελοντικά και με πολύ διάθεση επιμελούνται μια σειρά μαθημάτων που εκτός από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

Επιπλέον, ο Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φόρμα 8mm και digital video. ∆ιοργανώνει εκδηλώσεις, όπως «φεστιβάλ» και αφιερώματα.

Τα σεμινάρια γίνονται στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “ΙΡΙΣ” στο ισόγειο της

Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 205

 

Φωτογραφικός Τομέας:

Κύρια δραστηριότητά του αποτελούν τα σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας τα οποία απευθύνονται σε νέους αλλά και προχωρημένους μαθητές και σκοπό έχουν όχι μόνο τις τεχνικές δεξιότητες, αλλά τη διαμόρφωση μιας φωτογραφικής αντίληψης απαραίτητης για την καλλιτεχνική απόλαυση της φωτογραφικής εικόνας.

Τα σεμινάρια ουσιαστικά αποτελούν μια σφαιρική εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία κάτι που επιτυγχάνεται με την προβολή του έργου σημαντικών φωτογράφων, τις συζητήσεις περί της αισθητικής της φωτογραφίας την εκμάθηση των τεχνικών αλλά και τη χρήση από τα μέλη μας των σκοτεινών θαλάμων όπου μπορούν οι ίδιοι να εμφανίσουν και να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά στο κτίριο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (Ιπποκράτους 15) και στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Μασσαλίας και Ακαδημίας).Στα σεμινάρια διδάσκουν παλαιότερα μέλη με πολυετή εμπειρία στο χώρο αλλά και επισκέπτες καθηγητές Φωτογραφίας. Παράλληλα με τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κατά καιρούς φωτογραφικές εξορμήσεις σε διάφορα μέρη της πόλης με σκοπό την εξοικείωση με τη φωτογραφική λήψη.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 205

 

Μουσικός Τομέας:

Αντικείμενο του Μουσικού Τομέα είναι η μουσική επιμόρφωση των φοιτητών και ιδίως η οργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων μουσικολογίας, ιστορίας της μουσικής, μουσικών οργάνων, έντεχνης, δημοτικής και βυζαντινής μουσικής, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία φοιτητικής χορωδίας και ορχήστρας.

Ο Μουσικός Τομέας της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, που λειτουργεί ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα φιλοδοξούσε πάντα να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα μουσικά ενδιαφέροντα των φοιτητών όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Υπάρχουν και μουσικές ομάδες που ασκούν τα ειδικότερα μουσικά ενδιαφέροντα τους στη Βυζαντινή μουσική, τη Δημοτική, τη Λαϊκή, αλλά και την Έντεχνη Λαϊκή Μουσική και κυρίως, όπου αυτή η τελευταία συναντάται με μεγάλες στιγμές της Νεοελληνικής ποίησης.
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 215