Η Διεύθυνση Βιβλιοθήκης θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 1998, ενώ τον Οκτώβριο του 2005 ιδρύθηκε η ενιαία Κεντρική Βιβλιοθήκη ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης, με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ» (ΒΚΠ). Έργο της είναι ο συντονισμός των λειτουργιών των βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ.
Στη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης, υπάγονται οι οκτώ Βιβλιοθήκες Σχολών και το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών. Συγκεκριμένα:
- Βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Επιπλέον, σε αυτήν εντάσσονται τα Φοιτητικά Αναγνωστήρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης.
- Βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστημών Υγείας, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής.
- Βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
- Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής.
- Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Τμήματος Φαρμακευτικής.
- Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Νομικής Σχολής.
- Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
- Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.
- Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, το οποίο παρέχει μια σειρά ηλεκτρονικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών, τόσο προς τις Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ και το προσωπικό τους, όσο και γενικότερα προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όσον αφορά στην ηλεκτρονική πρόσβαση σε υλικό πληροφόρησης, καθώς και στην ανάπτυξη και υποστήριξη σχετικών εξειδικευμένων εφαρμογών.