Το Κέντρο βρίσκεται στη φάση της δικτύωσης Επιστημονικών ή/και Ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ (π.χ. Εργαστήρια) μέσω των ιδρυτικών (κατ’ αρχάς) μελών του Κέντρου. Στις 27-9-2020 πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας με τη παρουσία του Υπουργού Ι. Πλακιωτάκη και της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χ. Καλογήρου και των μελών του Κ.Α.ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι παρακάτω αναπτυξιακές προτάσεις του Κ.Α (για τις οποίες και παραδόθηκε και σχετικός Φάκελος):
(α) Πλατφόρμα Γαλάζιας Ανάπτυξης (Νησιωτική Επιχειρηματικότητα –Γαλάζια Οικονομία –Πιλοτική Εφαρμογή) – Δ. Καινούργιος – Π. Αλεξάκης)
(β) Έξυπνα Λιμάνια(Ναυτιλία –Ακτοπλοΐα –Πιλοτική Εφαρμογή) – Α. Αλωνιστιώτη
(γ) Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διάβρωση ακτών λόγω ανθρώπινης παρέμβασης(π.χ. Άστοχες επιλογές θέσεις αλιευτικών καταφυγίων, λιμανιών, τεχνικών έργων) (Σ. Πούλος)
‘Έγινε παρουσίαση του Κέντρου Αριστείας στο Δήμο Στυλίδας κατά την υπογραφή MoU (18-2-2020) μεταξύ Δήμου Στυλίδας και Ε.Κ.Π.Α. Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Δήμου Στυλίδας, εκ μέρους του Κ.Α. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ έγιναν οι παρακάτω προτάσεις προς το Δήμο Στυλίδας:
(α) Συλλογή – Καταχώριση – Οργάνωση των γεω-περιβαλλοντικών, των οικονομικών δεδομένων (ανθρωπίνων δραστηριοτήτων) αλλά και της πολιτιστικής πληροφορίας του Δήμου Στυλίδας.
(β) Πρόταση για ανάπτυξη τεχνολογιών «Smart-Port» για το Λιμένα Στυλίδας.
(γ) Μελέτη και καταγραφή των χαρακτηριστικών του παραλιακού μετώπου του Δήμου Στυλίδας με έμφαση στις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων και της κλιματικής αλλαγής
(δ) Η Περιβαλλοντική παρακολούθηση του Μαλιακού Κόλπου Εποχιακές ωκεανογραφικές μετρήσεις εντός του Κόλπου και στις εκβολές Σπερχειού Ποταμού, Συνδρομή στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό). Η πρόταση αυτή αφορά και τους 4 δήμους που «μοιράζονται» την ακτογραμμή του Μαλιακού Κόλπου.
Στο πλαίσιο της μελέτης του ΟΕΕ με τίτλο "Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα", το Κ.Α. μέσω του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (ΚΕΜΕΧ) και του διευθυντή του Αν. Καθηγητή Δ. Καινούργιου κατέθεσαν κείμενο σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜμΕ, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος των στόχων και των προτεινόμενων δράσεων του Κ.Α.
Το Κ.Α. Γαλάζια Ανάπτυξη έκανε παρέμβαση με Επίσημη Επιστολή-Κείμενο Εργασίας προς την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της οποίας προΐστατο ο Καθηγητής Χρ. Πισσαρίδης και της οποίας το αντικείμενο ήταν η Αναζήτηση Νέου Αναπτυξιακού Υποδείγματος της Οικονομίας της Ελλάδος. Την ευθύνη σύνταξης του Κειμένου Εργασίας είχε το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (ΚΕΜΕΧ).
Στόχος του κειμένου ήταν να αναδειχθεί, με συγκεκριμένα στοιχεία, η σημαντικότητα της Γαλάζιας Οικονομίας για τη χώρα μας και να ευαισθητοποιήσει την “Επιτροπή Πισσαρίδη” έτσι ώστε να συμπεριληφθεί ευκρινώς ο συγκεκριμένος τομέας στο τελικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας που θα κατατεθεί προς την Ελληνική Κυβέρνηση.
Tο Κέντρο Αριστείας ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στη θεματική ενότητα Nαυτιλιακή Eπιχειρηματικότητα έχει προχωρήσει στην
(α) οργάνωση εξειδικευμένου ΠΜΣ Ναυτικού Δικαίου,
(β) έκδοση συγγράμματος Ναυτικού Δικαίου, και
(γ) συμμετέχει στην Committee of Experts-ILO με αντικείμενο ειδικώς φέτος τον εγκλωβισμό 400.000 ναυτικών λόγω της πανδημίας και τη συνακόλουθη παραβίαση διεθνών κανόνων.
Το συνδεδεμένο με το Κ.Α. Γαλάζια Ανάπτυξη εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχει συμμετοχή σε δυο συναφή με τους στόχους του Κ.Α. Γαλάζια Ανάπτυξη, Ερευνητικά προγράμματα (Υπεύθυνος Κ.Α. Ε. Δασενάκης):
(α) HIMIOFOTS (https://www.himiofots.gr/el) με κωδικό ΟΠΣ 5002739
(β) MEDREGION https://medregion.eu / Χρηματοδότηση DG Environment 11.0661/2018/794286/SUB/ENV.C2
Η Ομάδα Φυσικής Ωκεανογραφίας και Αριθμητικών Μοντέλων του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ, με Υπεύθυνο τον Σ. Σοφιανό, η οποία υποστηρίζει την έρευνα και τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει θέσει στη διάθεση του Κ.Α.ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ τα παρακάτω εργαλεία (μοντέλα προσομοίωσης):
(α) το σύστημα θαλάσσιας πρόγνωσης ALERMO (Aegean Levantine Eddy Resolving Modeling System - http://www.oc.phys.uoa.gr/oceanf2.html).
(β) το σύστημα πρόγνωσης κυματισμού TRITON (http://www.oc.phys.uoa.gr/dok2.htm), το οποίο παρέχει προγνώσεις θαλασσίου κύματος από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.
(γ) το διαδραστικό εργαλείο ΔΙΑΥΛΟΣ (http://diavlos.oc.phys.uoa.gr) πρόγνωσης διασποράς πετρελαιοκηλίδας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Το εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας έχει οργανώσει και συγκεντρώσει φυσικο-γεωγραφικά χαρακτηριστικά για πλήθος σημείων κατά μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής (με έμφαση στις παραλίες), τα οποία αποσκοπούν στη σύσταση ενός Εθνικού Ακτολογίου, ενός προφανώς αναπτυξιακού εργαλείου στο πλαίσιο της Γαλάζιας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας της παράκτιας ζώνης και των νησιών. Η βάση δεδομένων που είναι συνέχεια του προγράμματος BeachTour συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα.
Με πρωτοβουλία, επίσης, της Αναπλ. Καθ. Π. Νομικού, το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας ενέταξε τις παρακάτω δράσεις του για το 2020 , των οποίων τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση του Κ.Α. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
(α) Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Virtual Diver (ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020) πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες λήψεις στην καλδέρα της Σαντορίνης (Ιούλιος και Οκτώβριος 2020) και κατασκευάστηκαν 3D models τα οποία και ενσωματώθηκαν στη ψηφιακή πλατφόρμα για την ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου του ηφαιστείου. https://www.virtualdiver.gr/media
(β) Πραγματοποίηση διαλέξεων για τη θαλάσσια έρευνα και την προσαρμογή των 3D models του υποθαλάσσιου χώρου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητάς (VR) στο 3DTeLC Virtual Summer School 20-24 July 2020 στα πλαίσια του Ερευνητικού προγράμματος Erasmus+ 3DTeLC (http://3dtelc.lmv.uca.fr/)
Ήδη από το Δεκ. 2020 το Κ.Α. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητήριων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (The Network of Insular Chambers of the European Union(INSULEUR)) το οποίο εκπροσωπεί 29 Επιμελητήρια έχοντας την έδρα του στη Νήσο ΧΙΟ για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.