Το Κέντρο Αριστείας για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Στους σκοπούς του κέντρου συγκαταλέγονται: η ανάδειξη της έρευνας που πραγματοποιείται από ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο έρευνας τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities), η συμμετοχή σε συναφή εθνικά και διεθνή δίκτυα, καθώς και η δημιουργία νέων συνεργασιών με θεσμούς που εστιάζουν σε διαφόρους τομείς των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, και τέλος η δημιουργία μίας κεντρικής Ψηφιακής Πύλης, καθώς και ψηφιακών πόρων, οι οποίοι θα καθιστούν προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό την παραγόμενη έρευνα αναφορικά με τον υλικό πολιτισμό του ελλαδικού χώρου, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η πρώτη ανοικτή παρουσίαση του Κέντρου έγινε στις 29 Μαΐου 2020, ενώ μία από τις δράσεις του, η ψηφιακή πλατφόρμα ArchaeoCosmos (http://archaeocosmos.arch.uoa.gr/),παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ψηφιακές Αναβαθμίδες Ιστορίας» που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον περασμένο Οκτώβριο (https://cutt.ly/uhD7cXw). Το Κέντρο βρίσκεται την περίοδο αυτή σε συνεννοήσεις με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης γύρω από την προώθηση των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ιδρύματος.
Παράλληλα, το Κέντρο θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της 1ης «Εβδομάδας Φοιτητών» (Student Week), που θα προσφέρει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τον προσεχή Ιούνιο στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Πανεπιστημιακών Ανταλλαγών CIVIS με θέμα την αρχαιολογία εντός του αστικού ιστού (https://civis.eu/storage/files/civis-stc-urban-archaeology-2.pdf). Το Πρόγραμμα θα προσφερθεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Aix Marseille, Στοκχόλμης, και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Τα τέσσερα ιδρύματα εργάζονται παράλληλα και για τη δημιουργία διεθνούς μεταπτυχιακού στην αρχαιολογία, και πάλι στο πλαίσιο του Προγράμματος CIVIS.