ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

249 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ 115 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε, η τελετή υποδοχής των 220 φοιτητών από 115 Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και των 29 φοιτητών Πανεπιστημίων της Κίνας και της Ταϊβάν, στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για φοιτητές οι οποίοι θα σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018  στο πλαίσιο τόσο των διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ όσο και των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α.

Την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε ο Πρύτανης, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος, καλωσορίζοντας τους φοιτητές, επικεντρώθηκε στην ευκαιρία που τους δίδεται να σπουδάσουν σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, το οποίο γιορτάζει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή του.  Τόνισε ότι ο διεθνής προσανατολισμός του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές και ότι τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ζήσουν σε μία πόλη με ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους συμφοιτητές, τους καθηγητές και τους φίλους τους πίσω στη χώρα τους. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους φοιτητές που επέλεξαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές τους, καλώντας τους ταυτοχρόνως να βοηθήσουν το Ε.Κ.Π.Α να γίνει ακόμη καλύτερο με την καλοπροαίρετη κριτική τους μετά το πέρας των σπουδών τους.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπλ.Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Κων/νος Μπουραζέλης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου Ολλανδού ουμανιστή Eράσμου του Ρόττερνταμ ως ονόματος-προτύπου για τους διακινούμενους φοιτητές και εκκολαπτόμενους επιστήμονες, ο οποίος συνέδεσε με την παρουσία και τη δράση του πολλές βασικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ήταν και συστηματικά αφοσιωμένος στην αρχαία ελληνική γνώση και γλώσσα. Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που τα ευρωπαϊκά όρια του Ε.Κ.Π.Α. διευρύνονται κάθε χρόνο και περισσότερο, ιδίως προς την Ανατολή κάνοντας σχετική αναφορά στην έννοια του 'κοσμοπολίτη'.

Η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου επεσήμανε ότι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης που φαίνεται συχνά άπιαστο όνειρο, δεν είναι τυχαίο ότι έγινε πολύ γρήγορα πραγματικότητα εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι κοινές ρίζες των Ευρωπαϊκών λαών: στο χώρο της Παιδείας. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS αποτέλεσε την κύρια έκφρασή της. Η Φιλοσοφική Σχολή στηρίζει με θέρμη εδώ και τριάντα χρόνια τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS με ποικίλους τρόπους. Συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών φοιτητών και διδακτικού προσωπικού με πολλά και υψηλού διεθνούς κύρους Πανεπιστήμια της Ευρώπης και προσφέρει ένα καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχές διατμηματικό μάθημα στην Αγγλική γλώσσα που απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές ERASMUS του Ε.Κ.Π.Α. Με τη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζει και τη δημιουργία για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά του προγράμματος με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου για τη φοίτηση 23 φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή και το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Κατά το χαιρετισμό της η Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Φωτεινή Φρύδα αναφέρθηκε στoν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι φοιτούν στο ΕΚΠΑ. Εάν ανατρέξουμε σε στοιχεία 4ετίας, είναι άξιο αναφοράς ότι παρατηρείται αύξηση των εισερχόμενων φοιτητών κατά 23% ετησίως περίπου ενώ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αναμένουμε αύξηση της τάξης του 30%. Τόνισε ότι τα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. με τον μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων φοιτητών Erasmus είναι αυτά της Νομικής, Φιλολογίας, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ενώ οι πέντε πρώτες χώρες προέλευσης φοιτητών είναι: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Η εκπρόσωπος συλλόγου Erasmus Student Network (ΕSN) KAPA, Αθανασία Κοκκαλιάρη παρουσίασε τις δράσεις του Erasmus, που αφορούν τα κοινωνικώς ευπαθή στρώματα, τονίζοντας τις δράσεις της ΕSN KAPA που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Erasmus.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου με τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Foreign Studies University του Πεκίνου (BFSU), τους οποίους το Ε.Κ.Π.Α. είχε φέτος την ευκαιρία για πρώτη φορά να υποδεχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή στο πλαίσιο επέκτασης της ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακή συμφωνίας με το  BFSU. Κατά τη συζήτηση, παρουσία διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής και εκπροσώπων του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας συζητήθηκαν οι δυνατότητες που θα παρέχει αυτό το νεοϊδρυθέν πρόγραμμα τόσο στα δύο πανεπιστήμια όσο και  στους ίδιους τους φοιτητές. Όλοι οι παριστάμενοι χαιρέτισαν την περαιτέρω ενθάρρυνση σύναψης παρόμοιων συμφωνιών. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση για τους φοιτητές του BFSU την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενεργές 655 συμφωνίες Erasmus μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και 336  Πανεπιστημίων από 31 χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα, το Ε.Κ.Π.Α. έχει ξεκινήσει νέες συνεργασίες με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με Πανεπιστήμια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας και της Γεωργίας.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, εκτός από την προβλεπόμενη αύξηση των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2016-17, είναι ήδη σε διαδικασία εισδοχής για το εαρινό εξάμηνο, μέσω διεθνών συμφωνιών συνεργασίας, φοιτητές από Κίνα, Μεξικό, Αυστραλία κ.ά. Η υποδοχή των φοιτητών οι οποίοι θα σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το εαρινό  εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018.