ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ «ΓΑΛΛΙΚΑ, ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!»

Μετά τη Βιέννη και την Πράγα, η πόλη της Αθήνας φιλοξένησε στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2019, το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής, τη μεγάλη ευρωπαϊκή συνάντηση των εκπαιδευτικών και ερευνητών της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτισμού, καθώς και όλων όσοι ενδιαφέρονται για τη διάδοσή τους.

Το συνέδριο, με θέμα: Στοχασμοί σχετικά με τη θέση της γαλλικής γλώσσας στις μεταβαλλόμενες κοινωνίες, αποτελεί πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής (FIPF). Η φετινή διοργάνωσή του ανατέθηκε στον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαιδεύσεως (APF fu) από κοινού με τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (APLF du), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (OIF), του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας και των Πρεσβειών των Γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα.

Η επιστημονική ευθύνη του συνεδρίου ανατέθηκε στην Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γαλλικής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κ. Αργυρώ Πρόσκολλη, ενώ πολλά μέλη των φερώνυμων Τμημάτων του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ καθώς και γαλλόφωνων πανεπιστημίων, από κοινού με μέλη των Συνδέσμων Καθηγητών Γαλλικής ανά τον κόσμο,  στελέχωσαν την επιστημονική επιτροπή (συνολικά 37 μέλη).

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 650 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, καθώς και 50 φοιτητές του ΕΚΠΑ και 180 καθηγητές της περιοχής Αττικής στους οποίους παραχωρήθηκε από την οργανωτική επιτροπή δικαίωμα παρακολούθησης επιλεγμένων εργασιών του συνεδρίου χωρίς καταβολή εξόδων εγγραφής.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 310 εισηγήσεις (12 διαλέξεις, 194 ανακοινώσεις, 99 βιωματικά εργαστήρια, 5 στρογγυλά τραπέζια), ενώ οι εισηγητές προέρχονται από 51 διαφορετικές χώρες εκπροσωπώντας περί τα 150 πανεπιστήμια και 60 ακόμη θεσμικούς φορείς  για τη διάδοση και διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού/γαλλόφωνου πολιτισμού (Γαλλικά Ινστιτούτα, Γαλλικές Ενώσεις, Κέντρα εκμάθησης και επιμόρφωσης καθηγητών, κλπ.). Πρόκειται για διακεκριμένους, Έλληνες και ξένους, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές αλλά και εκπαιδευτικούς της τάξης, που έχουν ειδικευτεί στο γνωστικό πεδίο της Διδακτικής της Γαλλικής αλλά και σε διάφορα συναφή γνωστικά πεδία όπως η γαλλική γλωσσολογία, η γαλλική και γαλλόφωνη λογοτεχνία, ο γαλλικός και γαλλόφωνος πολιτισμός, οι θεωρίες τις επικοινωνίας, η εθνογραφία της τάξης, η αξιοποίηση ψηφιακών μέσων στη διδασκαλία…

Στην τελετή έναρξης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αναστασία Γκίκα, ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Olaf Kjelsen, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Γαλλίας κ. Nicolas Croizer, ο πρώτος Σύμβουλος της πρεσβείας του Βελγίου κ. M. Arnaud de Kerchove d'Ousselghem, η Σύμβουλος πολιτικών και δημοσίων υποθέσεων της πρεσβείας του Καναδά κ. Debbie DesRosiers, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής  κ.ά.