ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Πρόγραμμα Ετήσιας Επιμόρφωσης

Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

 

Μοριοδοτούμενο Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δια βίου μάθησης που οργανώνει, θα υλοποιήσει νέο κύκλο εκπαίδευσης του επιμορφωτικού προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» διάρκειας 500 ωρών. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Υποστήριξη Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Δια Βίου Μάθησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με κωδικό έρευνας 12728.

Το πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, προκειμένου οι επιμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ανάγκες μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.

Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να μοριοδοτηθούν ή να αξιοποιήσουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ως συνεκτιμώμενο προσόν στις παρακάτω περιπτώσεις:

1) Ως υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (π.χ. Διευθυντών σχολικών μονάδων), σύμφωνα με το Νόμο Ν. 4473 Τεύχος 1ο /30/5/2017, ΦΕΚ 78/2017

2) Μετάθεσης στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Νόμο, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος Α/06.09.2016 και άρθρο 23, ο οποίος αναφέρει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού και κατά κλάδους ειδικότητες για τη λειτουργία των δημόσιων Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

3) Ως υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 148440/ΓΔ5/7-9-2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στο Κεφάλαιο Δ΄ σχετικά με τα προσόντα των ΣΕΠ, αναφέρεται ότι επιλέγονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί εφόσον έχουν ένα τουλάχιστον από τα κάτωθι προσόντα με την ακόλουθη ιεράρχηση

4) Διορισμού αναπληρωτών σε Τ.Υ. ΖΕΠ, Φ.Τ. ΖΕΠ και Δ.Υ.Ε.Π., στην περίπτωση δημιουργίας ξεχωριστών επικουρικών πινάκων (όπως έγινε με τις δομές της Ειδικής Αγωγής, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος  Α/06.09.2016 και άρθρο 48, ο οποίος αναφέρει: αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών…»)

 

Με βάση τα ανωτέρω τεκμαίρεται ότι σκοπός του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ώστε οι συμμετέχοντες με την ολοκλήρωσή του να είναι σε θέση να απασχοληθούν στην εκπαίδευση παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και να μπορούν να υποστηρίξουν απρόσκοπτα την ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο της χώρας υποδοχής.

Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος αναφέρονται στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τα ακόλουθα:

  • Το πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο
  • Τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτισμικά διαφορετικών μαθητών.
  • Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
  • Τη γνωριμία με όλο το διαθέσιμο υλικό που κατά καιρούς έχει παραχθεί για την εκπαίδευση των μαθητών αυτών.
  • Την εξάσκηση των εκπαιδευομένων στην παραγωγή υλικού ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών τους.

 

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε :

  • Διορισμένους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μόνιμους εκπαιδευτικούς Πειραματικών Διαπολιτισμικών Σχολείων και Σχολείων Ειδικής Αγωγής.
  • Εκπαιδευτικούς των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
  • Φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.
  • Όσους απασχολούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
  • Πτυχιούχους ανθρωπιστικών σπουδών, Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής κ.ά.,
  • Ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αποφοίτους ΤΕΙ και ΙΕΚ (Κοινωνικής Εργασίας, Βρεφονηπιοκόμους, Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Ειδικής Προσχολικής Αγωγής κ.ά.).
  • Όποιους ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σε θέματα διαχείρισης και ένταξης ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Μοντέλο Μεικτής Μάθησης: Εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με μεθόδους ασύγχρονης εκπαίδευσης (360ώρες), (106 ώρες) εξάσκηση σε μελέτες περίπτωσης, σύγχρονης On-line τηλεκπαίδευσης (10 ώρες), μια δια ζώσης συμβουλευτική συνάντηση (4 ωρών) και 20 ώρες για τη συγγραφή της τελικής εργασίας.

Οι Αιτήσεις ενδιαφερόμενων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας θα γίνονται δεκτές, διότι το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας γίνεται εξ αποστάσεως.

Οι δια ζώσεις συναντήσεις του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν στις κάτωθι περιοχές, είτε σε εγκαταστάσεις του ιδρύματος είτε σε εγκαταστάσεις άλλων φορέων που θα πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την εκπαίδευση ενηλίκων :

(α) Στην Αθήνα, (Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου για την Περιφέρεια Αττικής)

(β) Στην Αλεξανδρούπολη  (γιατην Περιφέρεια Θράκης)

(γ) Στη Βέροια και στα Γρεβενά  (για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας)

(δ) Στη Δράμα και  στην Έδεσσα  (για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

(ε) Στα  Ιωάννινα (για την Περιφέρεια Ηπείρου)

(στ) Στην Καλαμάτα (για την Περιφέρεια Πελοποννήσου)

(ζ) Στη Λάρισα και στα Τρίκαλα (για την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

(η) Στη Λαμία  και τη Λιβαδειά (για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας)

(θ)  Στο Αγρίνιο (για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας)

(ι) Στο Ηράκλειο (για την Περιφέρεια Κρήτης)

 

Λήξη υποβολής αιτήσεων 05 Οκτωβρίου 2018
Έναρξη μαθημάτων 08 Οκτωβρίου 2018

 

Χρονοδιάγραμμα

Εκπτωτική Πολιτική

 

Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και για αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: «Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση»».

 

Ο τρέχων κύκλος του προγράμματος θα λάβει χώρα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Βέροια, την Δράμα, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, τη Λαμία, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, την Λιβαδειά.

 

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος

Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Δρ. Ευθύμιος Λέκκας