ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

BREXIT IN THE WORKPLACE

A PSYCHOLOGY OF SURVIVAL?

Edited by:

Ashley Weinberg, Senior Lecturer in Psychology, Directorate of Psychology,University of Salford, UK,

Alexander-Stamatios Antoniou, Associate Professor of Psychology, National and Kapodistrian University of Athens, Greece

Sir Cary L. Cooper, 50th Anniversary Professor of Organizational Psychology and Health, Alliance Manchester Business School, University of Manchester, UK

Publication Date: 2020                   ISBN: 978 1 78897 700 5

Το επίκαιρο αυτό βιβλίο διερευνά τις ψυχολογικές επιπτώσεις του Brexit στον χώρο εργασίας. Αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο του Brexit σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, τα κεφάλαια του βιβλίου με τη διεπιστημονική τους προσέγγιση καταδεικνύουν τις επιπτώσεις στο ευ ζην των εργαζόμενων καθώς και τις συνέπειες στην εν γένει ευημερία του εργατικού δυναμικού στο μέλλον. Αξιοποιώντας διεθνείς συμμετοχές συγγραφέων από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, το σύγχρονο αυτό βιβλίο επικεντρώνεται σε βασικά θέματα για: την αποτελεσματική λειτουργία στα εργασιακά περιβάλλοντα, την αβεβαιότητα και την πρόοδο, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τις αναδυόμενες επιχειρησιακές πρακτικές, τους μετανάστες ως εργατικό δυναμικό και τις στάσεις των πολιτικών.

«Brexit means Brexit» είπε κάποια στιγμή η πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Teresa May αλλά σε πολλούς η πραγματικότητα προσιδίαζε χαοτική και η περίεργη αυτή κατάσταση δεν φαίνεται πιθανό να έχει ολοκληρωθεί έως και μετά τη μεταβατική περίοδο. Είναι βέβαιο ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΒ και των κρατών της ΕΕ θα καταστούν πιο περίπλοκες, η ελευθερία μετακίνησης των εργαζόμενων θα γίνει πιο δύσκολη και έτσι -καλώς ή κακώς- το ΗΒ τίθεται εκτός της μελλοντικής ανάπτυξης της ΕΕ. Βάσει του σχετικού προβληματισμού και των ευρημάτων, το παρόν βιβλίο «φωτίζει» μια σειρά προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στους χώρους εργασίας εντός και εκτός ΗΒ μετά το Brexit. Ορισμένες από αυτές είναι αναπόφευκτο ότι θα μεταβληθούν ως προς τις ψυχοκοινωνικές και οικονομικές τους παραμέτρους που κυρίως αφορούν στους μηχανισμούς και τη διαχείριση των χώρων εργασίας (επιδράσεις συναισθημάτων και συμπεριφορών) σε ένα μετα-Brexit πλαίσιο. Όλα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις στους πολίτες τόσο του ΗΒ όσο και της ΕΕ. 

Από τον Πρόλογο του βιβλίου

Το ανά χείρας βιβλίο αναφέρεται στους νικητές και ηττημένους -του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το Brexit δεν είναι απλώς μια απόφαση για την οποία θα πρέπει να μετανιώσουμε, να χαρούμε ή να κατηγορήσουμε αλλά συνιστά ένα ζήτημα που αφορά τις προσαρμογές στην εργασιακή ζωή οι οποίες είναι ανάγκη να συντελεσθούν. Αφορά -και όχι με συγκεκριμένη σειρά- τον σχεδιασμό και τον πανικό, την αντίσταση και την αποδοχή, την αντιμετώπιση των απαιτητικών καταστάσεων και την ενεργοποίηση. Το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό γιατί εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά της απόφασης για το δημοψήφισμα του Brexit, η οποία μπορεί σε περιορισμένο βαθμό να σχετίζεται με τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά αλλά πολύ περισσότερο με το συναίσθημα και την ταυτότητα, σε μια ατμόσφαιρα όπου τα "γεγονότα" φαίνονται κάπως υποδεέστερα. Αυτή η ανθρώπινη πλευρά έχει συχνά υποτιμηθεί στην εργασιακή ζωή, ωστόσο η ανάγκη προσαρμογής των νικητών και των ηττημένων αποδεικνύεται πραγματική. Μπορεί να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις αλλά φαίνεται ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στα κίνητρα και τα συναισθήματα των ανθρώπων τα οποία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως σημαντικά στην ιστορία των εθνών. Συνεπώς, η ανάγκη να διερευνηθεί η «ανθρώπινη» πλευρά της ιστορίας του Brexit είναι προς όφελος όλων των μελλοντικών μας προοπτικών.

Οι επιμελητές αυτού του βιβλίου δεν επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις προσωπικές πολιτικές τους απόψεις για το Brexit αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν την εξέταση του ψυχολογικού αντίκτυπου στους χώρους εργασίας των δημόσιων και πολιτικών κινήτρων, των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Σε ολόκληρο το βιβλίο γίνεται αναφορά στους πολίτες της ΕΕ και, αν και αυτό περιλαμβάνει όλα τα μέλη του βρετανικού πληθυσμού κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, ενίοτε ο όρος μπορεί να αναφέρεται στο βιβλίο αυτό σε εκείνους που δεν έχουν (ακόμη) τη βρετανική υπηκοότητα προκειμένου να αναδειχθούν συγκεκριμένα ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Από πλευράς δημογραφικών χαρακτηριστικών, κάθε επιμελητής προσεγγίζει το όλο εγχείρημα από μια γκάμα διαφορετικών προσωπικών υποβάθρων: είτε κάποιος ζει και εργάζεται στο ΗΒ από τη γέννηση του, είτε ζει και εργάζεται στην Ελλάδα έχοντας κάνει σπουδές στο ΗΒ, είτε έχει διπλή εθνικότητα από τη στιγμή που μεταναστεύει ως ενήλικας για να εργαστεί στο ΗΒ από τις ΗΠΑ. Ως οι δημιουργοί αυτού του βιβλίου για το Brexit στο χώρο εργασίας, ελπίζουμε ότι το εύρος των εμπειριών μας συνέβαλλε στη σύνθεση μιας συνολικής εκδοτικής προοπτικής σχετικά -με τις κατά τη γνώμη μας- ανεπαρκώς διερευνημένες πτυχές του εκτυλισσόμενου σεναρίου Brexit: ο ρόλος της δημόσιας και πολιτικής ψυχολογίας στους χώρους εργασίας του ΗΒ κατά την έξοδο από την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι όλες οι παράμετροι που διερευνήθηκαν στο βιβλίο αυτό θα παρέχουν ενημέρωση αλλά και «εφόδια» σε όσους θερίζουν την αβέβαιη συγκομιδή που έχει σπείρει το σενάριο Brexit.

A. Weinberg

A.-S. Antoniou

Sir C. L. Cooper