ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του βιβλίου Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2021) του Αριστείδη Χατζή. Ο Α. Χατζής είναι Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις ιστορικοί, ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας & Διεθνούς Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Λύντια Τρίχα, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ξένια Κουναλάκη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Σύμφωνα με τον Καθ. Κώστα Κωστή, «Δύο στοιχεία, κατά κύριο λόγο, είναι εκείνα που με θέλγουν στον πρώτο τόμο της Ιστορίας της Επανάστασης του Αριστείδη Χατζή. Πρώτα το πάθος που τον χαρακτηρίζει στην ενασχόλησή του με το αντικείμενο – αντικείμενο μέχρι πολύ πρόσφατα περιφρονημένο και περιθωριοποιημένο από την ιστοριογραφία μας – και που οδηγεί σε εξαιρετικές αφηγηματικές επιδόσεις. Κατά δεύτερο λόγο με εντυπωσιάζει η τιμιότητά του στο πώς αντιμετωπίζει το γενεσιουργό της ύπαρξής μας γεγονός, τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας δηλαδή, χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Και τα δύο στοιχεία αποτελούν την εγγύηση ότι ο αναγνώστης έχει στα χέρια του ένα σπουδαίο βιβλίο.»

Για τον Ενδοξότερο Αγώνα, η Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Σειρηνίδου, έχει γράψει: «Το βιβλίο έχει το χάρισμα να είναι πλήρως τεκμηριωμένο αρχειακά και βιβλιογραφικά, να έχει θεωρητική θεμελίωση, και ταυτόχρονα να έχει μια εμπνευσμένη δομή και γλαφυρή γλώσσα που του δίνει την ελαφράδα μυθιστορήματος.»