ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΜΣ "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" - ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου»  (ΦΕΚ 3470 /2018) (MSc in “Environmental, Occupational and Pharmaceutical Risk Assessment and Management”). 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης επαγγελματικών, περιβαλλοντικών κι φαρμακευτικών κινδύνων οι οποίοι συνδέονται με επιπτώσεις στην υγεία καθώς και εξειδικευμένη γνώση στη μεθοδολογία της έρευνας στο χώρο της υγείας. 
Η σημασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού όπου και υπήρξε μεγάλη ανάγκη για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους και να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ομάδων διαχείρισης κινδύνου στους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα εκτίμησης, πρόληψης και διαχείρισης επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και φαρμακευτικών κινδύνων για την υγεία του πληθυσμού.
Τα διδασκόμενα μαθήματα περιλαμβάνουν Επιδημιολογία (επαγγελματική και φαρμακο-επιδημιολογία) Ιατρική Στατιστική, Μεθοδολογία εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων (επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και φαρμακευτικών), Βασικά στοιχεία αντιμετώπισης επαγγελματικών νοσημάτων, Στοιχεία Οικονομίας της Υγείας, Επικοινωνία κινδύνου.
Ειδικότερα οι απόφοιτοι του ΠΜΣ μπορούν να στελεχώσουν μονάδες Ιατρικής Εργασίας, Υγιεινής και Ασφάλειας, Δημόσιας Υγείας και Φαρμακο-επαγρύπνησης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου και να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο.
Η διάρκεια του ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) ECTS.
Τα μαθήματα γίνονται διά ζώσης σε αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και εξ’ αποστάσεως.
Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πολλών συνεργαζομένων τμημάτων καθώς και από καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται αίτηση στη Γραμματεία του ΠΜΣ στην Ιατρική Σχολή ή ταχυδρομικά, αντίγραφα πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία, συστατικές επιστολές, πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας, σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Η επιλογή γίνεται βάσει εκτίμησης προσόντων και κατόπιν συνέντευξης, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας, των Σχολών Θετικών Επιστημών και Τμημάτων Διατροφής, Φυσικής Αγωγής, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Σπουδών, Οικονομικών Σπουδών και συναφών αντικειμένων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.
Ο επόμενος κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2021 και η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2021.
Περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του προγράμματος στην Ιατρική Σχολή, τηλέφωνο 210 746 2059 καθημερινά 12:00-14:00, στην ιστοσελίδα της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής : https://school.med.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/programmata_metaptychiakon_spoydon_eisachthentes_apo_to_akad_etos_2018_19/pms_iatrikis_scholis/ektimisi_kai_diacheirisi_epaggelmatikoy_periballontikoy_kai_farmakeytikoy_kindynoy/ ,
στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ:  https://envocc.webador.com/.