ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ SEEMOUS

Το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε με εξαμελή ομάδα στον διεθνή διαγωνισμό Μαθηματικών SEEMOUS που έγινε στο Palic της Σερβίας από 27 Μαΐου ως 1 Ιουνίου 2022. 

Η επίδοση της ομάδας ήταν ως εξής:

Μαργαρίτης Μηνάς, αργυρό μετάλλιο,
Τσίρκας Κωνσταντίνος, αργυρό μετάλλιο,
Κατσαδούρης Χρήστος, χάλκινο μετάλλιο,
Γάτος Άγγελος, συμμετοχή,
Γιαννακάρας Δημήτρης, συμμετοχή,
Εμμανουήλ Δημήτρης,  συμμετοχή.

Συνοδός της ομάδας ήταν ο βραβευμένος στο παρελθόν με χρυσό μετάλλιο τεταρτοετής φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος Ιάσονας Προδρομίδης.

Ο διαγωνισμός SEEMOUS (Southeastern European Mathematics Olympiad for University Students) είναι ένας μαθηματικός διαγωνισμός για πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006-07. Οι φοιτητές διαγωνίζονται για 5 ώρες σε τέσσερα προβλήματα πάνω την ύλη των μαθημάτων: Απειροστικός Λογισμός, Γραμμική Άλγεβρα, Βασική Άλγεβρα, Πραγματική Ανάλυση, Συνδυαστική, Θεωρία Αριθμών. Κάθε χρόνο παραδίδονται μαθήματα προετοιμασίας στους ενδιαφερόμενους φοιτητές από καθηγητές του Μαθηματικού Τμήματος και από μεγαλύτερους φοιτητές που έχουν διακριθεί στο παρελθόν σε διαγωνισμούς μαθηματικών. 

Το Μαθηματικό Tμήμα του ΕΚΠΑ έχει παράδοση σε επιτυχίες σε φοιτητικούς διαγωνισμούς από την αρχή του θεσμού,  ενώ από το 2010 και μετά είχε συνεχή παρουσία με χρυσά μετάλλια και πρώτες θέσεις [1]. Το Τμήμα κάθε χρόνο προσελκύει έναν σημαντικό αριθμό από  φοιτητές οι οποίοι έχουν πάθος, αγάπη και ικανότητες για  Μαθηματική έρευνα. Οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους, με πλήρη υποτροφία, στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. 

[1] http://users.uoa.gr/~kontogar/Epitixies/old.html
http://users.uoa.gr/~kontogar/Epitixies/IMC.html