ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ «FRONTIERS/ERASMUS+» ΣΤΟ ΕΚΠΑ ΣΤΙΣ 29-30/8/2019

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 MAIN BUILDING, PANEPISTIMIOU 30,

Στις 29 και 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η 3η συνάντηση εργασίας της κοινοπραξίας του προγράμματος Erasmus+ “FRONTIERS/Bringing Nobel Prize Science to Schools”. Το έργο FRONTIERS εισάγει στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες που έχουν σαν στόχο την γνωριμία των μαθητών με σύγχρονα εργαστήρια φυσικών επιστημών που πραγματοποιούν ιδιαίτερα προηγμένες έρευνες.


Το πρόγραμμα FRONTIERS συγκεντρώνει ομάδες εκλαΐκευσης από ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας που προσφέρουν πρόσβαση σε πλούσιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων και πόρους σε ποικίλους τομείς που μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την εκμάθηση της επιστήμης.

Μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά «σενάρια» και «εργαλεία» που χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα και υποδομές δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια καινοτόμα μαθησιακή εμπειρία που περιλαμβάνει πραγματικές επιστημονικές πρακτικές και καθήκοντα. Μέσω αυτών θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι πώς εκτελούνται τα πειράματα και πώς μελετώνται τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από αυτά έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα και θεωρίες επιστημονικά ορθές και επαληθεύσιμες. Η συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες εξωστρέφειας του.

Εταίροι της Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας εκτός από ΕΚΠΑ (το οποίο συμμετέχει μέσω του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών) είναι το  Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρυντικών Κυμάτων (EGO) με έδρα την Πίζα, το Κέντρο Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού 7 Paris Diderot (PCCP), το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (Dublin City University), το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Ελληνογερμανική Αγωγή) και η Πορτογαλική Ένωση Αστρονομίας NUCLIO. Οι εταίροι συνενώνουν τις προσπάθειες τους στις περιοχές της εξειδίκευσης τους, στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, αστροσωματιδιακής φυσικής/βαρυντικών κυμάτων, κοσμολογίας, αστρονομίας και παιδαγωγικής εκπαίδευσης.

Υπεύθυνη του προγράμματος από την πλευρά του ΕΚΠΑ είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής κα Χριστίνα Κουρκουμέλη.