ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΥΡΙΠΟΥ: 5 ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Ακολουθώντας την παράδοση δυναμικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό σε ότι αφορά στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών τους σε γνωστικά αντικείμενα που παρακολουθούν νέες επιστημονικές ή τεχνολογικές εξελίξεις, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ίδρυσε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πέντε νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε σύγχρονα θεματικά πεδία που εντάσσονται στο χώρο της εφαρμοσμένης επιστήμης και τεχνολογίας. Τα Τμήματα αυτά είναι:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΏΝ ΠΌΡΩΝ
ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η ίδρυση των Τμημάτων αυτών, τα οποία σε λίγους μήνες ολοκληρώνουν το 2ο έτος εκπαιδευτικής λειτουργίας τους, εντάσσεται στον πολυετή σχεδιασμό επέκτασης και  θεματικής ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα τα προσφερόμενα θεματικά πεδία καλύπτουν κενά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνδέονται άμεσα με εθνικές και διεθνείς πολιτικές στους τομείς της εφαρμοσμένης επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα νέα Τμήματα στεγάζονται στο Συγκρότημα Ευρίπου, δηλαδή την (δορυφορική) Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας (12 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας) και λειτουργούν υπό το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και στα πρώτα 200 Πανεπιστήμια μεταξύ 10.000 σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Συγκρότημα Ευρίπου υποστηρίζεται από αίθουσες διδασκαλίας, εξειδικευμένα εργαστήρια και εργαστήρια πληροφορικής, βιβλιοθήκη και εστιατόριο, ενώ συνδέεται με λεωφορειακές γραμμές με την Αθήνα και τη Χαλκίδα.  Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών, έχει δεσμευθεί και ήδη επενδύεται ποσό ύψους 7 εκ ευρώ.  Απώτερος στόχος του ΕΚΠΑ είναι το Συγκρότημα Ευρίπου να καταστεί κόμβος καινοτομίας και προηγμένης έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες στα έγγραφα που ακολουθούν:

Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας
Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας
Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου